tiistai 31. toukokuuta 2016

Tontuille töitä Meri-Lapissa

LumiLinna näyttely on avoinna vielä ainakin tämän kesän Tullimakasiinissa ja sen jälkeen vielä toistaiseksi tuntemattomassa paikassa ja muodossa. Kannattaa tutustua NYT!


Mitä nähtävää Kemissä on matkailijalle?

Hieman hämmentynein mielin palailen Meri-Lapin reissulta, joka tällä kertaa keskittyi yksinomaan Kemin kaupungin - ja sielläkin keskusta-alueen - tarjontaan. Yritän miettiä kokemuksia turistin näkökulmasta, mutta kovin hankalaa se on, kun kaupunkiin on voimakkaat tunnesiteet. Mitä satunnainen ohikulkija voi saada Kemin kaupungin tarjonnasta irti ja matkustaisiko joku oikein "vasiten" Kemiin lomalle? Edellisessä Kemi-aiheisessa kirjoituksessani hehkutin merta, ja se on edelleen omasta mielestäni upeinta Kemiä, mutta ymmärän kyllä matkailijaa, jolle kaunis maisema ei riitä.

Kyllä tässä maisemassa silmä ja sielu lepää.

Kemin kaupunki ja Kemin Matkailu Oy ovat panostaneet matkailuun viimeisten 20 vuoden aikana voimakkaasti. Matkailun työllistävä vaikutus on merkittävä: yksin Kemin Matkailu Oy:ssä työskentelee ympärivuotisesti 14 työntekijää ja talvikaudella perusjoukkoon liittyy 70 henkilöä lisää. Lukuisten yhteistyöyritysten kautta työllistävä vaikutus moninkertaistuu. Kemin matkailun kasvuohjelman tavoitteena on saada alueelle viisi uutta matkailupalveluja tarjoavaa yritystä vuosittain.

Pienen kaupungin suuri linna

Tutustuin Kemin Matkailu Oy:n  tiedottajan Noora Barrian kanssa vanhassa Tullimakasiinissa olevaan LumiLinna näyttelyyn, joka on avattu viime vuonna linnan 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Aivan alkuun LumiLinnaan oli vapaa sisäänpääsy ja kaupunki tarjosi komeat avajaiset, joissa hyvin itse muistan mm. Karita Mattilan esiintyneen, kun tapahtumaa seurattiin televisiosta Turusta käsin. Alkuun LumiLinnan pystytys sai kaupunkilaisilta kovasti kritiikkiä, kun verorahoja käytettiin moiseen turhuuteen. Nykyään LumiLinnaa hallinnoi Kemin Matkailu Oy ja sen toiminta on jo pitkään ollut voitollista matkailuliiketoimintaa.

LumiLinna 2016. 
.
LumiLinna on pystytetty eri aikoina vähän eri paikkoihin kaupungissa, ja ensi vuonna on taas edessä muutto rantaviivaa pitkin etelään sisäsatamasta Mansikkanokalle. Syy muuttoon on suunnitelmassa kehittää Mansikkanokan alueesta ympärivuotinen kohde, johon tulee LumiLinnan lisäksi jonkinlainen pienen mittakaavan "kesälumilinna", luksusvilloja sekä LumiLinnan palvelupiste.

Seaside Glass Villas, kuva: Kemin Matkailu Oy

Sampo vie jään läpi uimareissulle

LumiLinnan lisäksi Kemin vanha matkailuvetonaula on Jäänmurtaja Sampo, joka tekee risteilyjä Perämerellä talvisaikaan ja kesällä siihen voi tutustua Ajoksen satamassa vaikkapa kahvittelun tai etukäteen tilatun tutustumiskierroksen merkeissä. Itselläni on ollut mahdollisuus osallistua Sampolla häihin (lauloin reelingiltä hääparille keskellä jäistä merta) sekä Turun päässä telakoituneella paatilla hauskoihin kekkereihin. Muille turisteille Sampo-risteilyyn kuuluu mm. pulikointia kelluntapuvuissa laivan vierellä avannossa. Se se vasta eksoottista puuhaa on! Noora Barrian mukaan risteilyjä myydään jo talvelle 2018, joten niin vain epäilevät tuomaat ovat olleet tämänkin matkailuhankkeen suhteen väärässä!

Jäänmurtaja Sampo matkalla kotiin Aurajokisuulla. 

Tonttuhommiin Kemmiin?

Kemin matkailuskenen uusin tulokas on 11. kesäkuuta avattava Joulupukin Satamakonttori sisäsatamassa. Sen tarkoituksena on houkutella lapsia ja lapsenmielisiä Joulun taian äärelle kauniissa, vanhassa aittarakennuksessa. Koska kyseessä on uusi konsepti, nähtäväksi jää, miten se otetaan vastaan. Itse henkilökohtaisesti toivon, että kohde säilyttää laadukkuuden ja aitouden, eikä sorru muovisen väsähtäneeseen tunnelmaan, jonka koin kohtaavani Napapiirin Joulupukin Pajakylässä.


Puitteet ovat kyllä oivat: vanhat ranta-aitat ovat ilo silmälle ja meren läheisyys tuo oman tunnelmansa vuoden ympäri. Töitä olisi siis tarjolla kielitaitoisille, iloisille tontuille, täältä löytyy lisätietoa! Pitäisköhän lähteä kesätöihin? Ainakin joululaulut sujuisivat vuosien kokemuksella!

Oma Kemi - eri Kemi?

Huomaan, että omien tärkeiden asioiden joukossa ei juurikaan matkailunäkökulmilla ole virkaa: meri, luonto, tuttu pikkukaupungin tunnelma rauhallisine, leveine katuineen, tutut rakennukset ja tietenkin rakkaat ihmiset tekevät oman kotikaupungin omaksi. Kemiläiset ovat ehkä keskimäärin aika itseään tyrkyttämättömiä, mutta kun saa kemiläisen ystäväksi, niin uskollisempaa saa hakea! Ja tämähän ei ole yhtään puolueellinen lausunto!
Kullerot aloittivat kukintaansa jo toukokuun lopussa!

Yhteistyössä Kemin Matkailu Oy:n kanssa.
EDIT: 2.6.2016 korjattu muutama asiavirhe

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

50 kommenttia:

 1. Ihana Kemi! Kaupunki on tullut tutuksi sillä olen käynyt siellä lapsuudesta asti sukulaisia tapaamaassa. Mielestäni kaupungin suurin valtti on Lumilinnan lisäksi sen ihmiset. Nautin aina siitä kemiläisten avoimuudesta ja huumorintajusta kun siellä käyn.

  Kiitos tuosta vinkistä Joulupukin Satamakonttorille. Täytyypä käydä kurkkaamassa tänä kesänä kun tullaan paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kemiläishuumori huvittaa, se on kyllä ihan oma lajinsa :-)!

   Poista
 2. Me ajelemme ensi viikolla Jyväskylästä Nuorgamiin, ja matkanvarrelta pitäisi keksiä jokin hyvä pysähdyspaikka, jossa voisi pitää pidemmän pysähdyksen, niin ei tuo 1-vuotias kyllästy pelkkään matkantekoon. Kemi voisi olla kyllä hyvä vaihtoehto. Kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupukin konttorille sit vaan! Olisi kiva kuulla, miltä vaikuttaa, jos ehditte käymään.

   Poista
 3. Se on totta, ettei pelkällä kauniilla maisemalla pitkälle pötkitä. Muutakin on yleensä oltava, siis etenkin jos kotimaassa matkailua miettii. Toivottavasti toimii toi Joulupukki-idea! Ja miksei toimisi? ps. Kommentointi ei onnistu Nimi/URL -vaihtoehdolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomiosta, vaihdoin kommenttiasetuksia, että kuka tahansa voi kommentoija, toimiikohan nyt? Niin, no ainakin ulkomaalaisille ehkä toimii Joulupukki-asia, ite pelkään Joulupukkia :-D!

   Poista
 4. En muista Kemissä käyneeni, mutta esittämistäsi vaihtoehdoista Seaside Glass Villas näyttää ehdottomasti houkuttelevalta, ja tietysti kellunta! ***sateenmuruja***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellunta on kyl aika jännää siellä avannossa! Kerran olen kokeillut.

   Poista
 5. Kemi ei ole itselleni mitenkään tuttu, joten on kiva lukea faktaa kyseisestä kaupungista. Tuo maisema voisi olla mistä tahansa Euroopan merimaisemakaupungista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, kaupunki on pessyt kasvonsa rantojen osalta ja kunnostustyö jatkuu. Aivan ilo käydä toteamassa kansainvälinen tunnelma!

   Poista
 6. Olen käynyt lapsena useamman kerran tuolla lumilinnassa ja muutenkin Kemissä. Isovanhempani asuivat nimittäin silloin Torniossa. Nyt en ole tainnut kyllä käydä siellä yli 10 vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemi ja koko Meri-Lappi on minusta muuttunut positiiviseen suuntaan, kannattaa käydä!

   Poista
 7. Oi, onpa hauskaa, että kirjoitit Kemistä. Kirjoitin itse nimittäin kaksi artikkelia Kemistä uusimpaan Matkailu kotimaassa -lehteen. Valitettavasti en päässyt itse paikalla käymään, vaan kirjoitin jutut puhelinhaastattelujen perusteella, mutta niiden myötä heräsi kieltämättä pieni houkutus matkata lähitulevaisuudessa Meri-Lappiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minähän olen varmaan sinun jutut lukenut, kun nappasin kyseisen aviisin mukaani :-)!

   Poista
 8. Kemissä olisi kiva poiketa joskus! Sen ainoan kerran kun olen noin pohjoisessa ollut niin ohitettiin se tyystin. Ehkä vielä jonakin päivänä, lumilinnassa olisi kyllä kiva käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hieno kokemus, äänimaailmakin on aivan omanlainen.

   Poista
 9. Kemi jätti minulle aika tylyn vaikutelman ollessani siellä viime syksynä talven kynnyksellä. Se varmasti johtui kolkosta arkkitehtuurista. Sen sijaan pidin Kemijoesta oikein paljon. Kemin reissun parhaat nähtävyydet sijoittuivat naapurikuntien puolelle, eikä ihme, sillä onhan Kemi pinta-alaltaan pieni. Sen jälkeen Kemi on niittänyt kyseenalaista kunniaa paikkakuntana, jolta alkoi Soldiers of Odin, mikä on ehkä tunnetuin kemiläinen tuote, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemijoki on kyllä upea, siinä jää mielestäni esim. Aurajoki kakkoseksi mennen tullen. Meri-Lappi on kokonaisuutena nautittuna ehkä parasta, alue on suht pieni, autolla pääsee nopsaan esim. Tornioon ja Haaparantaan, ja pitkin Torniojoen vartta katsomaan vaikka Kukkolankosken kuohuja.

   Valitettavasti ääri-ilmiöt eivät missään kysy kaupunkilaisten tahtoa, mutta onneksi Kemissä syntyi myös toisenlaisin asein taisteleva ryhmä: http://yle.fi/uutiset/kyllikit_lahtevat_liikkeelle_kemissa/8596907

   Itse ole asunut nuoruuteni Kemissä, ja silloin kaupungissa oli varsin aktiivinen rauhanliike voimissaan. Kemi on edelleen tunnettu myös puunjalostusteollisuudestaan, tosin se ei läpäise uutiskynnystä varmaan niin tehokkaasti, kuin muunlaisten uutiset.

   Poista
 10. Lumilillaa en ole vielä nähnyt, mutta hauskahan se olisi kokea. Häät Sampolla kuulostaa erikoiselta, ainakin persoonallinen kokemus ja varmasti hauska vieraillekin! Kyllähän nuo kesämaisematkin kauniilta näyttävät, vaikka olenkin mieltänyt Kemin enemmän talvikohteeksi, juurikin sen lumilinnan takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken lisäksi vihkiminen tapahtui jäällä!

   Kesällä Kemissä on oikein kaunista, ainakin jos merimaisema miellyttää silmää.

   Poista
 11. Pitäisiköhän hakea tontuksi, kun kerrankin riittäisi jopa kielitaito :) Napapiirin joulupajassa en ole käynyt, mutta on kyllä ikävä kuulla jos se on muovisen oloinen, no-no sellaiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kamala minun mielestä kyllä...hou hou!

   Poista
 12. Kemissä kävin aikoinaan työmatkalla, mutta nähtävyyksiin ei ollut valitettavasti aikaa, tuo Sampo kuullostaa kiinnostavalta, törmäsin siihen myöhemmin Incoming-toimiston myötä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aika eksoottista toi sampoilu!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 13. tuo lasivilla on kyllä upean näköinen - kyllä sellaisessa kehtaisi lomaillakin!

  VastaaPoista
 14. Mulla oli teininä paljonki kavereita Kemistä ja siellä tuli useasti ravattua. Kemin eteläpuolella Hepolassa oli kaunis uimaranta jonka muistan. Sampollakin tuli vierailtua ja Ajoksessa tuulimyllyjä katsomassa. Ei se silti ole koskaan kunnolla sytyttänyt, että sinne lähtisi varsin lomailemaan. Perämeren kansallispuistossa haluaisin käydä, kun se olisi Kemistä helposti saavutettavissa, mutta ei kyllä muuten. Ja siellä haisee Veitsiluodon tehdas :D
  Lasivillassa voisin kyllä lähtiä yöpymään! Tunnustan tähän vielä loppuun, etten ole koskaan käynyt lumilinnassa, vaikka Lapissa asunkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kyllä se haju käy jo mullakin nenään, kun olen ollut 30 vuotta pois. Siitä runoilinkin tässä ekassa Kemi-postauksessa: http://reissussaoonjakehtaansanua.blogspot.fi/2016/05/kemista-oon-ja-kehtaan-sanua.html

   Poista
 15. Vai että tontuksi Kemiin! Voisihan sitä harkitakin, kuulostaa nimittäin hauskalta :) Olisi kiva viedä tuo aussimies joskus sinne lumilinnaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vain, ja yöksi asti, niin on exotiikkaa kerrakseen :-)!

   Poista
 16. Kemin ohi olen ajanut useamman kerran, mutta en ole koskaan nähnyt tarpeelliseksi pysähtyä. Talvella toi lumilinna, joo, mutta kesällä? Toi satamakonttori on ihan kiva idea. Toivottavasti ottaa tuulta alleen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemin ehkä parasta antia on kaunis kaupunginranta rakennuksineen ja ihmisineen, mutta ymmärrän hyvin, jos se ei ole riittävä syy poiketa :-).

   Poista
 17. Kemissä olen käynyt joskus lapsena. Oltiin matkalla Lappiin luokkaretkelle ja pysähdyttiin Kemissä Lumilinna-visiitillä, muistaakseni vielä sen ensimmäisenä olemassaolovuotena. Ei kyllä ole sen jälkeen mitään hinkua ole ollut kaupunkiin palata. Talvi- ja joulupainotteinen turismi ei muutenkaan ole ihan mun ominta juttua. Varmasti toimii paremmin ulkomaalaisille matkaajille, joille se kaikki on eksoottisempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin kesä ja Kemi toimii paremmin :-).

   Poista
 18. Nuo Seaside villas näyttävät kivoilta - niistä olikin jossain äskettäin juttua. Kemi vilahti kesän matkasuunnitelmissamme kun harkitsimme autojunaa pohjoiseen osana matkaa Lofooteille, mutta sitten päädyimme lentämiseen, joten jäi Pohjois-Suomi nyt tätä kesältä väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemi ja koko Meri-Lappi on ihan kiinnostava alue, mutta ehkä siellä vähän vielä täytyy osata kaivaa kivat jutut esille. Toivottavasti kehittyvä matkailutoiminta tuo sinne jatkossa säpinää ja helppoutta havaita alueen helmet.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Lunta siellä yleensä riittää - ja jäätä meressä! Nuo jäiset jutut linnassa on otettu merestä, jota minun oli vaikea uskoa, kun ne on niin kirkkaita.

   Poista
 20. Kiitos hyvistä matkavinkeistä. Kemin lumilinnassa on tullut pistäydyttyä. Haaveena on, että siellä myös joskus yöpyisi. Tuollainen Sampo risteily siihen kylkeen olisi kyllä mahtava elämys. Pitää alkaa siis suunnittelemaan asiaa tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne ihan mukavia ovat, jos talvinen matkailu tuntuu omalta jutulta!

   Poista
 21. Milloin nuo lasivillat on tulossa? Siinä osataan kyllä hyödyntää merinäkymät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukuun alussa ovat luvanneet niiden valmistuvan.

   Poista
 22. Hahah, mahtava paikallisylpeus paistaa tämän postauksen taustalta, enkä sen luettuani yhtään ihmettele miksi :) En tiennytkään, että Kemissä on noin paljon kaikkea kiinnostavaa. Pitäisi päästä käymään - kyseessä vaan ei ole se kaikkein helpoiten saavutettava kohde!

  VastaaPoista
 23. Mulla pohjoisin käyntikohde on Oulu, joten on vielä matkaa lumilinnaan :D Mutta näyttää käymisen arvoiselta paikalta, varsinkin sun kirjoittamana - kuten Liza totesi, paistaa paikallisylpeys ihanasti taustalta <3

  VastaaPoista
 24. Hanneli/duunireissaaja12. kesäkuuta 2016 klo 11.53

  Matkailun ammattimessuilla kun esitellään Sampoa ja tuota avanto-osuutta, niin on katselijoiden ilmeet näkemisen arvoiset. Suomessa on paljon eksoottista nähtävää ja koettavaa, usein myös meille suomalaisille itsellemme.

  VastaaPoista
 25. Itse kävin viime talvena työreissulla nukkumassa lumihotellissa yön - mielenkiintoinen kokemus: http://kohteenamaailma.fi/extreme/kemin-lumilinna/

  Sampo olisi kiinnostanut, mutta ei pystynyt aikataulujen puolesta. Tosin aika kallis se kyllä on, mutta kerran elämässä kiinnostaisi. :-)

  VastaaPoista
 26. Näyttipä hulppeelle tuo Glass villa! Wautsi! Kemissä ei ole kyllä tullut käytyä, että toistaiseksi on tyytyminen vain näihin virtuaalisiin kierroksiin :)

  VastaaPoista
 27. Kemissä olen tainnut pysähtyä vain ohikulkumatkalla, mutta Lumilinna on kyllä sellainen paikka jossa haluaisin käydä. Varsin monipuoliselta kaupungiltahan tuo vaikuttaa! :)

  VastaaPoista
 28. No laitetaanpa tässä myös puolueettoman turistin raportti Kemistä :-D http://kohteenamaailma.fi/kotimaa/kemi/ P.S. Ajattelin kyllä seuraavan reissun yöpyä tuolla Glass Villassa ;-)

  VastaaPoista